Alvászavar? Megoldási lehetőségek

Alvászavar? Megoldási lehetőségek

Alvászavar, amikor elalvási, vagy átalvási problémával küzdünk, nem tudunk visszaaludni, esetleg túl hamar ébredünk fel.

alvászavar, elalvási nehézség, éjszakai felébredés

A rossz alvás következményei

Ha nem pihenjük ki magunkat, az rossz hatással van a vérnyomásunkra, közérzetünkre, figyelmetlenebbé válunk, fokozott a fájdalomérzet, növekszik az étvágyunk és ez elhízáshoz vezet. Szervezetünk nehezebben tartja meg egyensúlyát, könnyebben kialakulnak betegségek, károsodik regenerációs képessége.

Nem tudunk saját életünk főszereplői lenni, csak próbáljuk átvészelni a napot, abban bízva, hogy éjjel végre kipihenjük magunkat.

Alvászavar miatt nem tudunk teljes életet élni, kihat a munkánkra, kapcsolatainkra

Változtatások az alvás érdekében

Ha már változtattunk azokon a körülményeken, amik nyilvánvalóan nem segítik a pihenést: mesterséges fények elalvás előtt, zajok, kellemetlen hőmérséklet (túl hideg, túl meleg), kényelmetlen ágy, matrac, ágynemű. Lefekvés előtti bőséges, nehezen emészthető vacsora.

Igyekezzünk egy rendszert vinni az életünkbe, az azonos időben való lefekvés, az esti rutin kialakítása segíti a ráhangolódást, a megnyugvást. Ezt megtámogathatjuk kellemes zenével, vagy akár 432 Hz-es dallam hallgatásával, ez a természet hangja. Ezen a frekvencián csicseregnek a madarak, zúg a tenger, ez az Univerzum hangja, a Szív Csakránkat harmonizálja.

Az alvászavar egyéb lehetséges okai

A Hagyományos Kínai Orvoslás úgy tartja, hogy az alvást a szív szabályozza. Azt mindannyian tapasztaltuk már, hogy ha nyugtalan a szívünk, nyugtalan az éjszakai pihenés is.

Kialvatlanságot okozhatja még a máj, az epehólyag, a vese, a lép, a gyomor működésének zavara is, pajzsmirigy túlműködés, triptofán hiánya, stb.

Praktikus tippek

A fentieken kívül még néhány javaslat, amik az esetek többségében segítenek:

Lefekvés előtt csak kevés édességet együnk. Tudom, szokták javasolni a mézes tejet, de ha valaki hajlamos a nyákképződésre, nem tud aludni a bedugult orrától, a köhögéstől, amit a szénhidrát vált ki.

Légzésszabályozás hasilégzéssel együtt, hatásos módszer. Koncentráljunk a légzésünkre és lassítsuk le egy kicsit. Figyeljük a levegő útját, tudatosítsuk merre halad, meddig ér el, van-e egy kis szünet, mielőtt megkezdődik a kilégzés. Ez segít a kattogó elmét tompítani, a problémákat és napi eseményeket háttérbe szorítani.

A pihentető alvás érdekében használhatunk álompárnát, ami gyógynövényekkel töltött, jó illatú. Nem muszáj rajta aludni, elég a fejünk közelébe tenni, a felszabaduló illóolajak hatnak. Vásároljunk készen, vagy készítsük el mi. Töltsük meg gyógynövények keverékével: orbáncfű virágos hajtásával, levendulával, komlótobozzal, citromfűvel, kamillavirággal, rózsaszirommal, bazsalikommal, amihez hozzá tudunk jutni.

Fejmasszázs lefekvés előtt, vagy akár egy lassú, fejbőrt különböző irányokba átmasszírozó fésülködés. Ez nyugtatóan, kiegyensúlyozóan hat ránk.

Nyugtató hatású teát is ihatunk, ez egy általános, lefekvés előtti teakeverék receptje:

1 egység komlótoboz, 2 egység orbáncfű, 5 egység citromfű, 1 egység levendula 2 egység macskagyökér.

Ha mélyebbre kell ásni a megoldás érdekében

Ha mindezek ellenére még sem sikerül kipihenni magad, jelentkezz be állapotfelmérésre és megtaláljuk a számodra megoldást hozó terápiát. Ha szervi működésizavar áll a háttérben, akkor ki kell deríteni pontosan melyik szerv, szervek, milyen jellegű zavaráról van szó. Csak akkor lehet megmondani milyen gyógynövényeket, táplálékokat kell fogyasztani, milyen akupresszúrás masszázsra van szükség.

Ha nehéz élethelyzet miatt problémás az alvás, akkor nincs más út, azt meg kell oldani. Bele kell állni helyzetekbe, vagy szakember segítségét kell kérni.

A minőségi alvás, vagy annak hiánya hatással van egészségünkre, kapcsolatainkra, munkánkra

A krónikus álmatlanság igazi rémálom. Legyengíti és erőtlenné teszi az embert, ráadásul tényleg nehéz kiszállni belőle. Néha éppen azok a gondolatok és szokások tartanak a rossz alvás ördögi körében, amelyektől segítséget remélünk.” Bernice Tuffery (új-zélandi alvásszakember)

Az alvászavar okát meg kell találni, a pihentető alvás létfontosságú
Ildikó
https://keleildiko.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük