Puffadás

Puffadás

A puffadás nem csak emésztési probléma. Közvetlen hatása lehet önbizalmunkra, öltözködésünkre és programválasztásunkra, döntéseinkre.

Kialakulása egy több lépcsős folyamat, éppen ezért nem oldja meg a problémát, ha gyorsan iszunk egy gyógyteát.  Ha már rendszeres a puffadás, akkor módszeresen, lépésről lépesre rendbe kell tenni az emésztésünket. Az emésztés olyan, mint egy nagy zenekar, minden zenész teljesítménye szükséges a tökéletes hangzás eléréséhez.

Mik azok a tényezők, amiket ha rendbe teszünk, nem kell tovább szenvednünk a puffadástól?

Folyadékbevitel

Az első, igyunk eleget. Főleg tiszta vizet, de fogyasszunk leveseket, frissen préselt, hígított zöldség- és gyümölcsleveket is.

Ez segíti a méregtelenítő folyamatokat, segíti a táplálék akadálytalan áramlását.

Rágás

Alaposan rágjuk meg a falatot, így kellőképpen feldarabolva és az emésztőenzimekben gazdag nyállal alaposan átitatva kerül a gyomorba. Ha nem rágjuk meg rendesen, a gyomorra extra feladat hárul, amivel nem valószínű, hogy képes tökéletesen megbirkózni.

Májműködés

Májunk jó állapota, a termelt epe minősége a következő lényeges feltétel. A májat segítő, tápláló növények: articsóka, benedekfű, cickafark, ezerjófű, gyermekláncfű gyökér, kálmos gyökér, katángkóró gyökér, orvosi pemetefű, nagybojtorján, alma, fekete áfonya, ananász, banán, bogyós gyümölcsök, brokkoli, cukkini, cseresznye, édesburgonya, mangó, fejes saláta.

Máj optimális működésekor jó minőségű epe termelődik, ami feltétele az optimális összetételű gyomorsav termelődésének. Ha gyenge, erőtlen a máj, nem lesz hatékony a gyomorsav, nem tud elbánni a toxinokkal, nem bontja le megfelelően a táplálékot. Így a táplálék nem megfelelően előkészített állapotban halad tovább, ami a bélrendszer számára jelent extra megterhelést. Ilyenkor a tápanyagok felszívódása sem lehet megfelelő.

Bélrendszer

Amikor puffadást tapasztal valaki, akkora már általában a belei sincsenek tökéletesen tiszta, azaz jól működő állapotban. Sok minden rátapadhat a bélfalra: lehetnek rajta baktériumok és vírusok elhalt maradványai, lehetnek megszilárdult nyákok, lehet megkövesedett bélsár és jelen lehetnek nehézfémek is. Ilyen állapotban nem tud tökéletesen működni: jó meleg, enyhén gyömbéres tea éhgyomorra, elegendő folyadék és rostban gazdag zöldség fogyasztása segít. Az optimális működéshez a bélflóra optimális állapota szükséges. Tápláljuk a számunkra hasznos baktériumokat , hogy ők legyenek túlnyomó többségben. Csicsóka, brokkoli, fejes káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, spenót, sóska, salátafélék mind-mind ezt segítik.

Tehát összefoglalva, hogyan teremtsünk harmonikus működést odabent?

  • reggel jó meleg/forró gyömbéres vízzel kezdjük a napot
  • alapos rágás
  • elegendő folyadék
  • elegendő rostban gazdag táplálék
  • májat segítő gyógy- és fűszernövények, zöldségek, gyümölcsök
  • bélflóra rendbetétele
  • sose együk dugig magunkat

Ha ezek sem oldják meg a problémát, érdemes természetgyógyászhoz fordulni. Ha engem keresel meg, a Hagyományos Kínai Orvoslással és a fitoterápiával tudok segíteni. Speciálisan a Te jellemzőidre, problémádra optimalizált akupresszúrás és gyógynövényes kezelésekkel harmonizálni tudjuk a működésedet. Súlyos esetben fordulj orvoshoz.

Ildikó
https://keleildiko.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük