Hajproblémák 1.

Hajproblémák 1.

Korpásodás

Korpásodásról akkor beszélhetünk, ha a bőr sejtjei a normális 3-4 hetes megújulási ciklus helyett lényegesen gyorsabban öregednek el és így láthatóvá válnak a hajszálak tövénél. Lehet porszerű, apró darabokból álló, vagy a fejbőrhöz rögzült nagy foltok, amik nagy darabokban válnak le.

korpás haj - férfi elkeseredetten nézi a zakója vállán lévő korpát

Akár nagyon zavaró a helyzet, akár nem, azért ez nem csak egy aprócska bőrprobléma. A korpás haj hátterében mindkét esetben fertőzés, immunrendszer gyengülése áll.

Milyen fajtái vannak?

A száraz, apró, porszerű, úgynevezett száraz korpa esetében gombás fertőzöttség, a zsíros korpa oka bakteriális fertőzöttség. A viszketés miatt, sérül a fejbőr, ezért további fertőzésnek van kitéve.

a korpásodás miatt viszkető fejét vakarja egy férfi

A száraz korpánál nagyon kellemetlen, hogy minden sötétebb ruhán meglátszik, a zsíros korpa sem szép látvány és gyakran még szaga is van.

Korpás lehet a haj seboreás dermatitis miatt is, ilyenkor fokozott viszketés, gyulladás nehezíti az életet.

Ekcéma miatt is lehetnek ilyen tünetek. Kiváltó ok lehet egy kozmetikum, amit nem tolerál a szervezet, fehérje mérgezés, idegesség, stb.  

Korpásodásnak tűnik még a száraz fejbőr miatti hámlás, ebben az esetben nincs fertőzöttség, hidratálás hatására megszűnik a probléma.

Hogyan szabadulhatunk meg korpás haj a kellemetlen problémájától?

Ahhoz, hogy a korpásodással le tudjunk számolni, nem csak tüneti kezelésre van szükség, nem elég a fejbőrt kezelni, belsőleg is meg kell támogatnunk ezt a folyamatot.

Legyengült immunrendszert meg kell erősíteni. Az elsavasodottságot ki kell egyensúlyozni, ha mikrobiomban többségbe jutottak a számunkra nem hasznos baktériumok, akkor táplálni kell a hasznos baktériumokat, hogy szaporodjanak.

Immunrendszer

Az immunrendszer erősítése a méregtelenítéssel kezdődik, amiről itt és itt olvashatsz.

Elsavasodottság

Elsavasodottságot oldani tudjuk, ha frissen préselt és vízzel hígított zöldségleveket iszunk éhgyomorra, keserű gyógy- és tápláléknövényeket fogyasztunk (ezerjófű, benedekfű, gyermekláncfű, cickafark, articsóka, nagybojtorján, cseresznye, katángkóró, orvosi pemetefű)

Mikrobiom

Zsíros korpa és seboreás dermatitis esetében a mikrobiom optimális egyensúlyának helyreállítása is szükséges. A mikrobiomnak nevezzük a szervezetünkben élő mikrorganizmusok összességét. Legjelentősebb számban a bélrendszerben élnek, de megtalálhatóak az egész szervezetben. A mikrobiom optimális egyensúlyának helyreállításához különösen nagy szükségünk van olyan zöldségekre, gyümölcsökre, amik szelént, cinket, ként tartalmaznak.

Szeléntartalmúak: teljes kiőrlésű gabonák, spárga, káposztafélék, brokkoli, gombák, banán, citrusfélék, diófélék, szeder, mangó, marhahús, tengeri halak,…

Cinktartalmúak: tengergyümölcsei, marhahús, bárányhús, csirkehús, lazac, hüvelyesek, diófélék, tejtermékek, tojás, gombafélék, kelkáposzta, spárga, borsó, …

káposzta

Kéntartalmúak: hagymafélék, káposztafélék, retek, spirulina, …

Kezelések külsőleg

A fejbőrt leöblíthetjük gyógynövények forrázatával, tehát egy erős teát főzünk, rozmaringból, nagycsalánból, diólevélből, közönséges bojtorjánból. Készíthetjük csak egy gyógynövényből, de keverhetjük is őket, úgy még erősebb a hatás.

Keverhetünk a samponunkhoz teafaolajat, vagy rozmaringolajat.

hajat mos egy nő, a sampontól habos haját látjuk

Tehetünk fejbőrünkre propoliszos mézes pakolást, bedörzsölhetjük közönséges nyírlevél szeszes kivonatával.

Várandósok ne használjanak rozmaringot se forrázatként, se olajként.

Ha ezek sem segítenek, akkor érdemes bejelentkezni egy természetgyógyászati állapotfelmérésre, ahol kiderül, melyik szerv egyensúlyvesztése áll a háttérben. Súlyos esetben forduljunk bőrgyógyászhoz.

Ildikó
https://keleildiko.hu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük